fbpx Prague Pride

ČLÁNKY

Autor sexy omalovánek boří tabu, svým DickObrazem zaplnil díru na trhu

dickobraz

 

 

Tomáš pracuje jako digitální markeťák v oblasti přírodní kosmetiky. Když zrovna není v práci, navrhuje antistresové omalovánky plné penisů a vulv. Rozpracovanou má i verzi s polohami z kamasutry. Ve třiceti letech si tak plní sen a realizuje svůj vlastní projekt. Napadlo ho to, když hledal dárek pro svého přítele – klasické mandaly s přírodními motivy zkrátka nebyly to pravé ořechové.

 

Na chvíli si představte, že nejste autorem omalovánek DickObraz a PichObraz. Jaká by byla vaše reakce, kdybyste omalovánky plné penisů a vulv dostal?

Myslím si, že velice pozitivní. Když jsem hlídal děti v Americe, jeden kamarád zrovna dostal americkou verzi těchto omalovánek a po vybarvení mi jeden list daroval. Líbil se mi. Doma ten obrázek doteď mám. Jsou to dva penisy proti sobě, něco podobného, co je v mých omalovánkách.

 

Pojďme se přesunout k nim. Jak byste v pár větách vaše omalovánky pro dospělé popsal? Co všechno v nich zájemci najdou?

Omalovánky DickObraz jsou kromě nějakých hodně extravagantních penisů kresby inspirované životem. Jsou to penisy, které jsem viděl nebo si představoval. Nejvíc se mi líbí obrázek s penisem, který má až takový pohádkový nádech. Najdete tam penisy všech možných tvarů, velikostí i zakroucení. Je na každém, jak si je dodělá a vybarví. Stejně, jako je každý člověk jiný, i každý penis je jiný.

 

 

Když jsem ale koukal, co se dá sehnat na trhu, našel jsem jen motivy kytek a zvířat. Všechny byly navíc na jedno brdo.

 

 

Jaký příběh stál za zrodem omalovánek?

Partnerovi jsem chtěl darovat antistresové omalovánky. Jelikož rád kreslí a žádné neměl, tak jsem si řekl, že by to mohl být dobrý nápad. Když jsem ale koukal, co se dá sehnat na trhu, našel jsem jen motivy kytek a zvířat. Všechny byly navíc na jedno brdo. Potom jsem si ale vzpomněl na obrázek, který mi daroval kamarád, a měl jsem jasno. Řekl jsem si, že omalovánky s penisy by mohly být mnohem zajímavější. V Čechách ale nebyly a poslat je ze zahraničí by vyšlo draze. Tak jsem se rozhodl, že si je vyrobím sám.

 

Jaké jste na omalovánky očekával reakce?

Já vlastně ani nevím. Původně jsem očekával, že mými zákazníky budou gayové a ti budou nadšení.

 

Ani vás nenapadlo, že zákaznicemi mohou být také ženy?

Vzhledem k tomu, že jsem cílovka, tak jsem na ně vyloženě nepomyslel. Věděl jsem, že si něco koupí, ale pozitivní reakce jsem očekával hlavně od gayů a to mi stačilo (smích). 

 

 

"To jsou penisové omalovánky, fuj, to nechci," řekne si spoustu lidí, ale přitom je penis úplně normální část lidského těla.

 

 

Když jste omalovánky vytvářel, přemýšlel jste i o jejich jiné funkci nebo hlubší myšlence, než jen té antistresové vybarvovací?

Myslím si, že pokud tam nějaká hlubší myšlenka je, tak je to ta, abychom na věci nekoukali skrz prsty. "To jsou penisové omalovánky, fuj, to nechci," řekne si spoustu lidí, ale přitom je penis úplně normální část lidského těla. Chtěl jsem bořit tabu, které kolem tohoto tématu je.

 

Nemohou právě takové obrázky sloužit k určité stereotypizaci toho, jak by měly pohlavní orgány vypadat?

Co se týká penisů, u nich mám všechny tvary a velikosti. Takže po této stránce si myslím, že stereotypy bořím. Snažil jsem se, aby obrázky byly reálné. V určitých případech jsem ale šel do extrému a přeháněl. V jednom případě tam je třeba penis jako anděl s křídly.

 

A vulvy?

Bylo to hodně těžké, protože jsem měl představu, ale jelikož jsem nikdy pořádně se ženou nebyl, tak pořádně nevím, jak ženské genitálie mohou vypadat. Nebo vím, ale pořád je lepší, když na tom pracuje někdo se zkušenostmi, takže jsem si nechával pomoci od více lidí. Vždy, když jsem měl o obrázku pochybnosti, poslal jsem ho kamarádům, kamarádkám, a ptal jsem se jich na názor.

 

Jak na omalovánky reagovali vaši přátelé, když jste jim o nich řekl?

Příteli se omalovánky líbily. Byl nadšený, že dělám něco vlastního, a bylo mu jedno, jestli jsou tam penisy nebo ne. Za PichObraz byl také rád a kamarádi byli rovněž nadšení. Myslím, že jsem se nesetkal s negativní reakcí.

 

A co říkali?

Smáli se a říkali, že je to vtipné.

 

 

Jsou lidé, kterým jsem to do dneška neřekl, a to jsou prarodiče a tatínek mého přítele, který je konzervativnější.

 

 

Reakce vaší rodiny byly podobné nebo byl znát věkový rozdíl?

Jsou lidé, kterým jsem to do dneška neřekl, a to jsou prarodiče a tatínek mého přítele, který je konzervativnější. S nimi nechci jít do nějakého konfliktu. Na druhou stranu třeba přítele maminka je nadšená. Moje mamka se tomu spíše směje a moc to nekomentuje. Ale občas mi omalovánky prodává. Přišla třeba do práce, vytáhla omalovánky a někomu je tam prodala (smích). Dokonce i táta, o kterém jsem si myslel, že se bude na omalovánky koukat skrz prsty, měl dobrou reakci. Radil mi i, jaké další omalovánky mám navrhnout.

 

Po prohlédnutí Vašich omalovánek se mi vybavila postava Lily, kterou ztvárnila herečka Tanya Reynolds v seriálu Sex Education. Její život vpodstatě naplňují myšlenky o penisech a vulvách. Všude je kreslí, udělá z nich muzikál, má je ve snech, všude. I proto ji ostatní mají za podivínku. S jakými ohlasy jste se od širší veřejnosti dosud setkal vy? Můžeme říci, že je na sexuálně laděné omalovánky česká společnost připravená?

Myslím, že v Česku nejsou témata spojená se sexem takové tabu, jako třeba v USA. Chvíli jsem tam žil a mimo komunitu gayů se o těchto tématech moc nemluví. V Česku byly omalovánky přijaty kladně. Nikdo mi nepíše žádné hnusné zprávy ani se nepohoršuje na sociálních sítích.

 

Co považujete za váš největší dosavadní úspěch od představení omalovánek na trhu?

Když jsem objednával první tisk, tak činil "jenom" tisíc kusů. Myslel jsem si, že je to dostačující. Poté, co skončil projekt na platformě HitHit, jsem si založil vlastní e-shop shop a sdílel mě na Instagramu profil Šílené nehtařky. A těch tisíc kusů se, ani nevím jak, kompletně vyprodalo. Bylo to před Vánoci a lidé chtěli objednávat dál. Pro mě to byl úspěch, že lidé moje omalovánky chtěli. Věděl jsem, že jsem vytvořil něco, co někoho zajímá a baví.

 

V rozhovoru pro LUI magazín jste zmínil, že byste rád rozšířil omalovánky například i o prsa? Je tato myšlenka stále aktuální?

V tu dobu, kdy jsme dělali rozhovor, jsem to moc promyšlené neměl. Poté, co se mi rozjel Instagram s DickObrazem, byl největší zájem o vytvoření PichObrazu. Prsa mám pořád v hlavě, mohlo by to být zajímavé, ale momentálně pracuji na kamasutra omalovánkách. Chci, aby vyšly před Vánocemi a už mám i jejich oficiální název - Kamasutra Omilovánky. Snažím se, aby byly pro všechny, takže na většině obrázcích bude sex muže se ženou, ale i žen se ženami a mužů s muži. A pak tam mám jeden ve vesmíru, kde to dělají všichni se všema. (smích)

 

Jak vůbec vznikly názvy DickObraz a PichObraz?

Mě hrozně mrzí, že jsem si je nevymyslel sám, ale přišla s nimi kamarádka. Název DickObraz vlastně vznikl při její prvotní reakci na omalovánky. Když jsem jí je ukázal, to jsem měl zatím pár obrázků, okamžitě vystřelila slovo DickObraz. Pro mě to znamenalo, že nad názvem nemusím dál přemýšlet, protože tenhle byl geniální. PichObraz už se pak vymýšlel sám. Udivuje mě ale, že to někteří vyslovují jako pichobraz a ne pičobraz, tak se nad tím vždycky pousměju. (smích)

 

 

Jedna slečna mi poslala video, jak dává omalovánky své mamince. 

 

 

Stala se ještě nějaká úsměvná situace od doby, kdy jste uvedl omalovánky na trh?

Tak to vím přesně. Jedna slečna mi poslala video, jak dává omalovánky své mamince. Ta se nejdřív smála, že dostala pastelky a že bude vybarvovat motýly. A pak listovala dál a zjistila, co přesně to dostala za dárek. (smích) Takové reakce mě vždycky baví, když se omalovánky dostanou k lidem, kteří netuší, že něco takového existuje. Nebo když mi zákazníci píší, že je vybarvování baví a uklidňuje. To je vlastně důvod, proč to celé dělám.

 

A nepřemýšlel jste například i o rozšíření omalovánek o jiné produkty?

Když jsem vydával omalovánky, měl jsem k nim samolepky ve tvaru penisů, a také s autem a nad ním "parkuješ jako...". Ty byly fajn a zase bych je objednal. Lidi to bavilo a pár si jich to koupilo. A ještě mě napadl antistresový mačkací penis, ale nad tím jsem nějak víc nepřemýšlel. Myslím ale, že v této době jsou antistresové produkty potřeba.

 

Kde si mohou zájemci vaše originální antistresové omalovánky zakoupit?

Tak kromě mého e-shopu v knihkupectvích a sexshopech. S Kosmasem jsem se domluvil na spolupráci, kdy omalovánky prodává jak na svém e-shopu, tak v kamenných prodejnách. To je i mým cílem, dostat omalovánky do více takových prodejen. Tam si je člověk může pořádně prohlédnout. Pak jsem se spojil s pár sexshopy a omalovánky prodávám asi ve čtyřech z nich. Tam zase člověk musí přesně vědět, co hledá, aby si je koupil.

Pak jsem se ještě dozvěděl o možnosti prodávat omalovánky v Book Baru na Vinohradech. Ten vlastní Američanka, která má u baru knihovnu, ve které si můžete knihy na místě přečíst nebo rovnou zakoupit. Myslel jsem si, že se tam omalovánky hodí, tak jsem je oslovil a byli nadšení. Občas se tam pořádají i večery s drag queens, takže je to ideální místo pro takové produkty.

 

Můžeme prozradit, že se budete účastnit našeho srpnového festivalu Prague Pride. Mohl byste přiblížit, v čem bude spolupráce spočívat? Na co se fanoušci mohou těšit?

S pořadateli jsme se dohodli, že budu mít na festivalu v Pride Village na Střeleckém ostrově workshop. Původně jsem si myslel, že tam budu mít stánek, ve kterém budu omalovánky prodávat, ale nakonec jsme se shodli, že by to nebylo úplně ono.

Workshop bude probíhat někdy k večeru. Určitě tam s sebou  budu mít omalovánky jak na vybarvování, tak ke koupi. Na ukázku také přinesu pár listů z připravované kamasutry. Ještě jsem se nerozhodl, jakou podobu bude workshop mít, protože si myslím, že vyloženě na kreslení to nebude, ale promyslím to tak, abychom si společně strávený čas všichni užili.

 

Autorka: Anna Pálová

CO DĚLÁME

PROJEKTY

VZDĚLÁVÁNÍ

CO DĚLÁME

POMOC

VYJEDNÁVÁNÍ

KOMUNITNÍ CENTRUM

KDO JSME

SLEDUJTE NÁS

FAKTURAČNÍ ÚDAJE

Prague Pride z. s. 

Rybná 716/24 
110 00 Praha 1 
Česká republika

IČO 22842730 

Zápis ve spolkovém rejstříku: Městský soud v Praze, oddíl L, vložka 22311

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

© Copyright 2024 Prague Pride z. s. All Rights Reserved.
Image
×
Předvolby uživatele cookies
Používáme soubory cookie, abychom vám zajistili co nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokud používání souborů cookie odmítnete, nemusí tyto webové stránky fungovat podle očekávání.
Přijmout vše
Odmítnout všechny
Essential
Tyto soubory cookie jsou potřebné pro správné fungování webových stránek. Nelze je zakázat.
Site - User session
OK
Analytics
Nástroje používané k analýze dat pro měření efektivity webových stránek a pochopení jejich fungování.
Google Analytics
OK
Odmítnout
Marketing
Soubor technik, které mají za předmět obchodní strategii a zejména průzkum trhu.
Google
OK
Odmítnout
Facebook
OK
Odmítnout
Functional
Nástroje používané k tomu, abyste měli k dispozici více funkcí při navigaci na webových stránkách, může jít například o sdílení na sociálních sítích.
Hotjar
OK
Odmítnout